Mainoksia

banner

Ihon ja turkin hoito

Harjaaminen

Lemmikin turkkiin jää paljon irronneita karvoja, jotka on syytä harjata pois, varsinkin jos haluaa vähentää lattialla pyörivien karvojen määrää. Lyhytkarvaisten kissojen harjaaminen ei ole välttämätöntä, sillä kissa on itse melko tarkka turkkinsa puhtaudesta. Pitkäkarvaisia kissoja on syytä harjata säännöllisesti turkkiin ilmestyvän lian ja takkujen vuoksi. Harjaaminen on hyvä ihon hyvinvoinnille.

Kissan luonteelle harjaaminen voi olla loukkaus. Siksi kissaa harjatessa voi olla tarpeellista käyttää nahkaisia, kunnon hanskoja, joiden läpi kissan kynnet eivät ulotu. Harjaaminen tulee tehdä myötäpäivään ja on hyvä harjata pohjaan asti. Lyhyet harjanvedot ovat parempia kuin pitkät. Kammatessa on syytä varoa repimästä turkkia. Kissa voi ruveta inhoamaan jo ennestään epämiellyttävää harjaamistapahtumaa.

Harjat ja kammat

Harjoja on todella monenlaisia. Kissalle sopii pehmeä harja. Kissoille, jotka pitävät harjaamista epämiellyttävänä, käy ehkä turkinhoitokinnas, jossa on nystyjä. Harjaaminen turkinhoitokintaalla muistuttaa silittelyä, ja kissa pitää siitä enemmän kuin harjasta.

Kammat soveltuvat erityisesti harjaamisen jälkeen loppujen irtokarvojen pyydystämiseen ja pitkäkarvaisilla roduilla takkujen selvittämiseen. Lemmikkieläinliikkeistä saa kissoille tarkoitettuja tiheäpiikkisiä kampoja.

Kissa kannattaa harjata pesun jälkeen, sillä pestessä irtoaa melko paljon karvoja ja pitkäkarvaisen lemmikin turkki menee pesusta helposti takkuun. Ennen pesua kannattaakin pitkäkarvaisen kissan turkki selvittää.

Kalju kissa

Kaljuuntuminen voi olla oire sairaudesta. Ei ole normaalia, että eläin kovasti kaljuuntuu. Jos karvanlähtöön liittyy iho-oireita, kannattaa kääntyä eläinlääkärin puoleen.

Allergia

Kissan allergiat voivat joskus aiheuttaa iho-oireita. Kissan turkki kutiaa ja näyttää olevan huonossa kunnossa. Turkin kiilto voi olla kadonnut ja karva irtoaa helposti. Kissa rapsuttaa turkkia ja kova ihon raapiminen saattaa aiheuttaa ihovaurioita. Allergisen kissan hoidossa auttaa eläinlääkäri.

Hilse

Kissan ihon hilseily on luonnollista kuten ihmisilläkin. Toisilla kissoilla hilseily on häiritsevää. Kannatta kokeilla kissan pesua miedolla shampoolla. Lemmikin harjaaminen voi myös auttaa. Kissanomistaja voi kokeilla myös hilseshampoota. Lääkeshampoita myydään hyvinvarustetuissa lemmikkieläinliikkeissä ja eläinlääkäriasemilla.

Hilseily voi johtua ruokinnasta, joka ei täytä kaikkia kissan ravintoainevaatimuksia. On siis syytä kiinnittää huomiota kissan ravintoon. Parempaan valmisruokaan tai monipuolisempaan kotiruokaan siirtyminen voi parantaa kissan turkin kuntoa. Myös öljyjen anto voi auttaa. Pieni määrä kalanmaksaöljyä ruoan kanssa saattaa olla avuksi. Huomaa, että kalanmaksaöljyä ei tulisi yliannostella. Kissalle voi kokeilla myös välttämättömiä rasvahappoja sisältävää lisäravinnetta.

Hilseily voi johtua myös sairauksista, ja jos kotikonstit ei näytä tepsivän, on syytä kääntyä eläinlääkärin puoleen. Hilseilyn taustalla voi olla esimerkiksi allergia, loiset tai sisäiset sairaudet. Varoittavia merkkejä hilseilyn lisäksi ovat rupeumat, kovettumat tai kutina.

Kutina

Kutina voi aiheutua monesta syystä. Kuiva iho voi aiheuttaa kutinaa. Kutina voi seurata myös ikävämmistä syistä, esimerkiksi ulkoloiset kutittavat kissaa. Paikka, josta eläin raapii itseänsä, kertoo kutinan aiheuttajasta. Esimerkiksi kissa, joka rapsuttaa itseään kaikkialta, voi olla allerginen. Jos kutina on jatkuvaa ja häiritsevää, eikä kotihoito auta, on syytä kääntyä eläinlääkärin puoleen.

Karvapallot

Kissa on ahkera turkin hoitaja. Eläimen nuollessa osa karvoista kulkeutuu suolistoon. Karvojen tulisi kulkea suoliston läpi ja poistua ulosteen mukana. Joskus käy kuitenkin niin, että karvat kerääntyvätkin mahalaukkuun. Tällöin kissa yrittää yökätä ne pois. Kissan yökkäileminen saattaa näyttää pahalta, mutta yleensä kissat selviytyvät ilman apua.

Kissan yökkäilyä voi helpottaa

Kun lemmikki kakistelee, voi kokeilla parafiiniöljyä. Öljy annostellaan suun kautta. Öljy auttaa karvojen kulkeutumiseen ruoansulatuskanavassa. Kakistelu loppuu ja karvat tulevat ulosteen mukana ulos. Runsaskuituinen ruoka auttaa myös karvojen kulkeutumiseen suolistossa. Harjaaminen voi auttaa irtokarvojen osalta. Kun irtokarvoja on eläimen turkissa vähemmän, kulkeutuu niitä myös suolistoon vähemmän.

Joskus karvapallot eivät poistu lainkaan. Käänny eläinlääkärin puoleen jos kakistelu jatkuu ja varsinkin jos kissa ei suostu syömään.