Mainoksia

banner

Korvien hoito

Korvat tuntuvat vaivaavan kissaa

Kissa raapii korviaan ja ravistelee päätään. Kissan korvat voivat tulehtua. Allergiat saattavat aiheuttaa korvatulehdusta. Korvatulehduksen voi aiheuttaa myös korvapunkit, bakteerit tai sienet. Korvien rapsuttelu johtaa korvien pahempaan ärtymiseen. Raapiminen saattaa johtaa siihen, että korvien sisäpinnalta löytyy rupia. Jos kissasi korvat ovat tulehtuneet, hoidossa auttaa eläinlääkäri.

Allergia on yksi korvatulehdukselle altistava tekijä. Jos tulehdus ei hoidoista huolimatta mene ohi, kannattaa kiinnittää huomiota kissan ruokavalioon.

Kuinka ehkäisen korvatulehdusta?

Korvien säännöllinen puhdistaminen on hyvä ehkäisykeino korvatulehdusta vastaan. Liassa viihtyvistä pöpöistä suurin osa saadaan pois. Kissan korvia ei kuitenkaan tarvitse puhdistaa, jos ne ovat normaalisti puhtaat.

Korvapunkki

Joskus kissa voi saada korvapunkkeja korvakäytäväänsä. Korvapunkit ovat ulkoloisia ja niistä eroon auttaa eläinlääkäri. Punkit saavat aikaan kuivaa, murenevaa, punertavanruskeaa mönjää, joka näyttää kahvinporoilta.

Korvapunkin ehkäisy

Korvapunkin ehkäisyssä auttaa säännöllinen korvien puhdistus, jolloin korvapunkit eivät ehdi vallata kissan ulkokorvaa. Korvan puhdistusta varten on markkinoilla erilaisia valmisteita.

Korvien puhdistus

Korvat voi puhdistaa puhdistusaineen kanssa. Puhdistusainetta kaadetaan kissan korvakäytävään pieni määrä pullossa olevan annostelupipetin avulla. Kissa ei pidä tästä. Puhdistusainetta laittaessa kannattaa ottaa rauhallinen, mutta varma ote. Puhdistusaineen laiton jälkeen kissa ravistelee päätään, joka irrottaa likaa. Lian irrottamisessa voi auttaa kevyesti pumpulilla pyyhkimällä. Puhdistusainetta voi kostuttaa pumpuliin. Kissoille, jotka inhoavat puhdistusaineen laittoa, kannattaa kokeilla edellämainittua. On hyvä pitää mielessä, etteivät kaikki puhdistusaineet sovellu tulehtuneiden korvien hoitoon. Jos kissan korvat ovat tulehtuneet, mene eläinlääkärin vastaanotolle.

Puhdistettaessa kissan korvia on syytä olla varovainen. Liika korvien ronkkiminen voi olla vaan pahasta. Liian syvälle korvakäytävään ei ole syytä työntää pumpulia, lika vaan ahtautuu tiukemmin korvakäytävään.