Mainoksia

banner

Ruokinta

Miten paljon ja kuinka usein kissa syö?

Kissat syövät harvoin enemmän kuin tarvitsevat. Kissalle pitäisi ruokaa tarjota vapaasti tai 2-3 krt päivässä. Kastroidulle tai steriloidulle lemmikille ei ruokaa kuitenkaan saisi tarjota vapaasti lihoamistaipumuksen vuoksi. Kissa tarvitsee 70-90 kcal/kg/vrk ja jos kissa liikkuu vähän, niin 50-70 kcal/vrk.

Vesi

Vettä tulee kissalle olla aina tarjolla. Vettä kissa saa juomalla, ravinnosta ja aineenvaihdunnan tuotteena. Kissan veden tarve on noin 1/2 dl/kg/vrk aineenvaihdunnallisesta tilanteesta riippuen.

Ruokinnan muutokset

Ruokinnan muutokset on tehtävä vähitellen. Muuten kissa voi reagoida muutokseen ruoansulatuskanavan häiriöillä, eli kotoisasti sanottuna kissalla menee maha sekaisin. Tämän takia ruokinnan muutokset on tehtävä vähitellen.

Kantava kissaemo

Kissaemo on tiineenä n.64 vrk. Kissan paino nousee koko tiineyden ajan. Kantavan kissaemon energiantarve on 100-110 kcal/kg/vrk. Kissaemolle tulee olla ravintoa jatkuvasti tarjolla. Ruoan on hyvä olla maistuvaa ja hyvin sulavaa. Esimerkiksi kissojen penturuoka on sopiva tähän tarkoitukseen. Kissaemolle ei tulisi tarjota ylimääräisiä kivennäis- tai vitamiinilisiä.

Imettävä kissaemo

Energian tarve säilyy korkeana pentujen vieroitukseen saakka. Energiantarve on 2-4 kertainen kissanaaraan normaaliin energiantarpeeseen verrattuna. Myös imettävä kissaemo tarvitsee paljon vapaasti tarjolla olevaa ruokaa.

Kissanpentujen ruokinta

Emon maito on kissanpentujen pääasiallinen ravinto 5-6 viikon ikään saakka. Pennut osoittavat kiinnostusta emon ruokaan 2-3 viikon iässä. Kissanpentujen vieroitus tapahtuu 6-8 viikon iässä. Tällöin pentujen tulee syödä penturuokaa riittävästi. Vieroituksen tulisi tapahtua vähitellen.

Nopea kasvu vaatii paljon ruoalta. Tiivis ja maistuva penturuoka on hyvä ruoka pennuille, aikuisen kissan ruokaa pennut eivät jaksa syödä riittävästi. Lisäksi pentu oppii syömään useita pieniä annoksia kerrallaan. Kissanpentu on hyvä totuttaa erilaisiin ruokiin. Jos kissa on pentuna oppinut syömään sekä kuiva- että tölkkiruokaa, se suostuu syömään molempia myös vanhempana. Jos kissa joutuu myöhemmin syömään eläinlääkärin määräämiä erikoisruokia, ei ensireaktio välttämättä ole kieltäytyminen. Ruokien vaihtelussa tulee kuitenkin muistaa, että kaikkien ruokien vaihdokset tulee tehdä vähitellen. Liian nopea ruokavalion muutos aiheuttaa helposti häiriöitä ruoansulatuskanavan toiminnassa.

Penturuoassa on runsaammin proteiineja ja rasvaa. Penturuoassa on tasapainoitettuna kivennäisaineita ja vitamiineja kasvavalle oikea määrä.

Kissanpennulle tulisi antaa 4-5 ateriaa vuorokaudessa vieroituksen aikaan. Penturuoka vaihdetaan aikuisten kissojen ylläpitoruokaan vähitellen. Naaraspennuille tämä tapahtuu 8-9 kk:n iässä, urospennuille vähän myöhemmin 11-12 kk:n iässä.

Ylipainoiset kissat

Ylipainoinen kissa on usein steriloitu tai kastroitu sisäkissa. Noin 10 % kissoista on tällä hetkellä ylipainoisia ja luku kasvaa koko ajan. Ylipainoinen kissa on usein keski-ikäinen. Ylipaino aiheuttaa monia ongelmia, monet sairaudet johtuvat ylipainosta. Kissan elinikä voi lyhentyä huomattavasti ylipainon seurauksena.

Kissan laihdutus tulee tapahtua vähitellen. Kissaa ei saa missään tapauksessa paastottaa. Tärkeää on myös, että kissa saa kaikki tarvitsemansa ravintoaineet vaikka ruoan määrää pienennetään. Tästä voi huolehtia antamalla kissalle matalaenergistä ruokaa, johon välttämättömien ravintoaineiden määrä on sovitettu.

Ikääntyvä kissa

Ikääntymiseen liittyvät muutokset alkavat kissalla noin kahdeksan vuoden iässä. Näitä muutoksia ei voi kissasta nähdä päällepäin. Harhaluulo, että ikääntyvälle kissalle pitäisi antaa matalaenergistä, laihduttavaa ruokaa, ei pidä paikkaansa. Vanhenevalla ihmisellä kertyy rasvakudosta lihaskudokseen nähden. Kissalla ei kuitenkaan näin käy. Päinvastoin vanhenevan kissan rasvojen ja proteiinien imeytyminen on heikentynyt. Kissa tarvitsee siis entistä enemmän rasvoja ja proteiineja. Eli vanhalle kissalle tulee antaa aikaisempaa korkeaenergisempää ja sulavampaa ruokaa.

Nirso lemmikki

Kissa saattaa olla nirso. Kissalle ravinnon maistuvuus on tärkeä asia. Miksi nirsolle lemmikille pitäisi sitten tarjota maistuvaa ruokaa? Eikö siitä tule entistä nirsompi? Saattaa olla. Täytyy pitää mielessä, että ravinnosta lemmikki saa kaikki tarvitsemansa ravintoaineet. Jos nirso lemmikki ei syö, ei se välttämättä saa kaikkia tarvitsemiaan proteiineja, rasvoja, vitamiineja ja kivennäisaineita. Rasva parantaa ruoan maistuvuutta. Matalaproteiininen ruoka ei ole kissasta maistuvaa. Kissa ei tule toimeen koiran ruoalla.