Mainoksia

banner

Ulkoloisten häätö

Sana ulkoloiset saa monen selkäpiin karmimaan, ja pelkästä ajatuksesta rupeaa syyhyttämään. Tässä hiukan valaisevaa tietoa kissan ulkoloisista.

Mitä ovat ulkoloiset

Ulkoloiset elävät kissan ihon pinnalla ja turkissa. Kissan yleisempiä ulkoloisia Suomessa ovat väiveet. Kissa voi saada hilsepunkin, mutta se ei aiheuta oireita. Kissa voi saada myös syyhypunkin, joka on harvinainen. Kissa ei saa täitartuntaa. Lämpimissä maissa riesana ovat useammin kirput, kun taas Suomessa kirppu on harvinainen.

Mistä kissa voi saada väiveitä?

Väiveen kissa saa suorasta kosketusyhteydestä toiseen eläimeen.

Mistä tiedän, että kissallani on väiveitä?

Väive aiheuttaa kissalle kutinaa. Se on pieni loinen, joten itse väivettä on vaikea nähdä paljaalla silmällä. Väiveen munat kiinnittyvät koko kissan karvan pituudelta, eivät pelkästään karvan juureen.

Miten päästä väiveistä eroon?

Onneksi väiveistä on helppo päästä eroon. Apteekissa on myytävänä reseptivapaata lääkevalmistetta, joilla väiveistä pääsee eroon. Tarkat ohjeet löytyvät pakkauksesta. Tärkeää on, ettei lääkeainetta joudu eläimen silmiin eikä eläin pääse nuolemaan sitä.

Jos kissalla on muita oireita tai paljon väiveitä

Jos kissalla on paljon väiveitä, voivat ne imeä huomattavan määrän lemmikin verta. Jos eläimellä on anemian merkkejä, kuten vaalentuneet limakalvot, heikkous ja uneliaisuus, on syytä kääntyä eläinlääkärin puoleen. Jos kissalla on lisäksi puutiaisia tai kirppuja, on tilanne tietysti vielä hankalampi.

Kissan väiveet eivät tartu ihmiseen

On helpottavaa tietää, etteivät kissan väiveet tartu ihmiseen.

Kapi

Kissan kapi aiheuttaa kutinaa. Kapi on harvinainen kissoilla, eikä aiheuta niin voimakkaita oireita kuin esimerkiksi koiralla. Kapin aiheuttaa syyhypunkki. Kapin oireita on kutinan lisäksi karvattomat laikut ja laikkujen kohdalla punoittava iho.

Jos epäilet kapia, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Korvapunkki

Korvapunkki on yleinen ulkoloinen kissalla. Se on 0.4 mm pitkä hyönteinen. Loinen elää kissan ulkokorvakäytävässä ja aiheuttaa voimakasta kutinaa. Tärkein tartuntareitti on suoraan eläimestä toiseen. Kaikki talon lemmikit olisi siis syytä hoitaa samanaikaisesti.

Mistä tiedän, että kissallani on korvapunkkeja?

Kissa ravistelee päätään ja raapii korvia. Punkit saavat aikaan kuivaa, murenevaa, punertavanruskeaa mönjää, joka näyttää kahvinporoilta. Kissa rupeaa rapsuttamaan, kun sen korvanlehtiä kääntää alaspäin.

Huomionarvoinen seikka on, että kissan korvien rapsuttelu voi johtua monesta eri syystä. Kissalla voi olla esimerkiksi bakteeritulehdus korvassa.

Korvapunkin ehkäisy

Korvapunkin ehkäisyssä auttaa säännöllinen korvien puhdistus, jolloin korvapunkit eivät ehdi vallata kissan ulkokorvaa. Korvan puhdistusta varten on markkinoilla erilaisia nestemäisiä valmisteita.

Korvapunkin hoito

Korvapunkista eroon auttaa eläinlääkäri. Korvapunkin hoitaminen on tärkeää, sillä jatkuvasta rapsuttamisesta voi lemmikille seurata infektio korvaan.

Kirput

Suomessa kissalla tavattavat kirput ovat yleensä vain vierailulla turkissa. Linnun, siilin tai oravan kirput voivat käväistä kissan turkissa, mutta huomaavat sitten, ettei kyseessä ollutkaan oikea isäntäeläin. Muissa lämpimimmissä maissa kirput kuitenkin ovat erittäin yleisiä. Kirppuja on hankala hävittää, sillä ne voivat elää kuusi kuukauttakin isäntäeläimen ulkopuolella ilman ruokaa.

Kirppu on pieni, tummanruskea hyönteinen, jolla on voimakkaat, hyppimiseen soveltuvat jalat. Kirppu elää jopa 2 vuotta.

Kissan kirppu on myös koiran ongelma. Perheen lemmikit olisi syytä hoitaa samanaikaisesti. Jos epäilet ettei kirppu ole vain vierailulla kissasi turkissa, pyydä apua eläinlääkäriltä.