Mainoksia

banner

Kissaflunssa

Kissaflunssaksi sanotaan kissan ylempien hengitysteiden tulehdusta, joka voi olla kissan herpes- tai kalikiviruksen aikaansaamaa. Kissaflunssat ovat sitkeitä tauteja ja sen vuoksi kissojen säännöllinen rokottaminen myös ns kissaflunssarokotteilla on suositeltavaa. Säännölliset rokotukset ovat tarpeen etenkin mikäli kissalla on kontaktia muiden kissojen kanssa.

Kissan herpesvirus

Kissan herpesvirus eli FHV (Feline herpesvirus) esiintyy kissalla piilevänä ja virus voi aktivoitua aina uudelleen esim. stressaavassa tilanteessa. Herpesvirustartunnan oireita ovat kuume, syömättömyys, aivastelu ja yskä. Virus voi aiheuttaa keskenmenon tiineelle kissalle, joten myös narttukissojen rokotuksista tulee huolehtia, etenkin jos aiotaan teettää pentuja.

Kissan kalikivirus

Kalikivirus eli FCV (Feline calicivirus) tarttuu kissasta toiseen yleensä lähikontaktissa, mutta virus voi säilyä eritteissä useamman vuorokauden ajan. Tartunnat ovat yleisiä etenkin nuorilla kissoilla. Taudin vakavuus vaihtelee, mutta tartunnan saanut kissa yleensä paranee. Tällöin kissa voi erittää virusta useamman kuukauden ajan. Oireina kalikivirustartunnassa ovat ylempien hengitysteiden oireet, keuhkotulehdus, haavainen suutulehdus ja jopa suolistotulehdus tai niveltulehdus. Silmien sidekalvontulehdusta ja sierainvuotoa esiintyy usein.