Mainoksia

banner

Ruokinta

Mitä koira syö?

Koira on luonnostaan sekaravinnonsyöjä. Koira pärjää siis kasvisravinnollakin, mutta eläinperäisiin raaka-aineisiin perustuva ruokinta on ehdottomasti suositeltavampaa. Koirat eivät kuitenkaan syö raakoja vihanneksia tai kasviksia, sillä ne eivät sula koiran suolistossa. Jos koira siis syö kotiruokaa, tulee vihannekset keittää. Myös liha tulee kypsentää. Riisi on koiran suolistossa hyvin sulava raaka-aine ja sopii kotiruokaan. Koira syö suhteessa enemmän lihaa kuin ihminen.

Kuinka paljon ruokaa koiralle?

Kasvavalla tai tiinellä koiralla ravinnosta saatu energia menee lähinnä kasvuun. Aikuinen koira kuitenkin kerää ylimääräisen energian rasvakudokseen. Toiset koirat syövät juuri tarvitsemansa energiamäärän. On kuitenkin koiria, jotka mielellään söisivät yli energiantarpeensa. Käyttäytyminen saattaa olla rotukohtaista, mm. labradorinnoutajilla on turhankin hyvä ruokahalu. Sterilisoidut ja kastroidut lemmikit lihovat herkemmin. Entä sitten nirso koira? Koira ei välttämättä halua syödä ruokaansa ja näyttää laihalta.

Koiralle annettava ruokamäärä siis riippuu koiran lihavuuskunnosta ja koiran aktiivisuudesta. Pääperiaatteena voisi pitää sitä, että kylkiluiden tulee tuntua kevyesti koskettamalla, mutta kylkiluut eivät saisi olla silmin nähtäviä. Tähänkin pääsääntöön on poikkeuksia, sillä on rotuja, jotka jo rakenteeellisesti ovat hoikkia, kuten vinttikoirat. Koiran painoa tulisi seurata punnitsemalla koira säännöllisesti. Tämä on tärkeää etenkin kasvavan pennun kohdalla. Tietenkin myös pennun lihavuuskuntoa tulee seurata.

Teollisia kuivamuonia annettaessa täytyy pakkauksessa olla ilmoitettuna koiran painoa vastaava päivittäinen ruokamäärä. Arvo on viitteellinen, sillä ruoan tarve on koirakohtainen. Tärkeämpää onkin siis seurata oman koiran lihavuuskuntoa ja painoa kuin tuijottaa pussin kyljessä olevia lukuja. Kotiruokaa annettaessa ruokamäärän arvioiminen voi olla hankalampaa. Annettava ruoan määrä riippuukin paljon tottumuksen tuomasta kyvystä arvioida paljonko koira ruokaa tarvitsee.

Minkälaista ruokaa

Koiran ruokia on nykyään jo niin monenlaisia, että valitseminen voi tuottaa hankaluuksia. Usein hinta ja laatu ovat jotakuinkin oikeassa suhteessa keskenään. Kalliimmat ruoat siis ovat yleensä halvimpia parempia.

Purkki- vai kuivamuonaa?

Purkkiruoat ovat useimmiten lihaisampia kuin kuivamuonat. Purkkiruoat soveltuvat hyvin pienille koirille, mutta isommille koirille saattavat olla liian tyyriitä. Nirsolle koiralle voi antaa purkkiruokaa, sillä se on yleensä maistuvampaa. Näin nirsokin koira saa kaikki tarvitsemansa ravintoaineet.

Kuinka usein ruokin koiraani?

Aikuiset koirat pärjäävät yhdellä ruokintakerralla päivässä. Monet antavat mielellään koiralle kaksi kertaa päivässä ruokaa. Kaksi ruokintakertaa on hyvä, kunhan ruokamäärä ei tällä tavoin nouse liian suureksi.

Kantavan nartun ruokinta

Narttukoira on tiineenä n.63 vrk. Tiineyden puolivälissä aletaan hitaasti lisäämään ruoan määrää. 5 viikosta lähtien lisätään ruokamäärää 15 % niin että synnytyksen aikaan narttu syö 60 % enemmän kuin astutusaikana. Tärkeää on, ettei narttu lihoa. Lantionseudun ylimääräinen rasva vaikeuttaa synnytystä. Nartulle tulisi antaa useita pieniä aterioita päivässä. Ruoan tulisi olla hyvin sulavaa ja maistuvaa. Tarkoitukseen sopii hyvin penturuoka. Kun ruokitaan tasapainoitetulla täysravinnolla ei vitamiini- tai kivennäislisää tarvita.

Imettävän nartun ruokinta

Nartun paino putoaa pian synnytyksen jälkeen samaan lukemaan kuin ennen tiineyttä. Painon tulisi pysyä samana imetyksen ajan. Nartun ravinnontarve imetyksen aikana voi olla hyvinkin suuri, jopa nelinkertainen normaaliin verrattuna. Maidon laatuun ja täten myös pentujen kasvuun vaikuttaa ravinnon valkuaisen laatu ja määrä. Pentujen kehityksen kannalta tärkeää on, että vieroitus tapahtuu vähitellen.

Koiranpentujen ruokinta

Nartun maidon tulisi olla pääasiallinen ravinto neljän viikon ikään saakka. Muuta ravintoa voidaan tutustumistarkoituksessa antaa kahden viikon ikäisille pennuille. Pentuja voi esimerkiksi tutustuttaa pieneen määrään turvotettua, kädenlämpöistä penturuokaa. Pentujen ruokinnanmuutokset täytyy tapahtua vähitellen, sillä nopeista ruokinnan muutoksista seuraa helposti ruoansulatuskanavan häiriöitä. Koiranpennuille tulee 10 viikkoisiksi asti antaa 4-5 ateriaa päivässä. Tämän jälkeen pennulle annetaan kolme ateriaa päivässä, kunnes 50% aikuispainosta on saavutettu. Sitten on syytä siirtyä ruokkimaan koiranpentua kaksi kertaa päivässä kunnes aikuispaino on saavutettu. Kasvavan koiran ruokaa tulee antaa kunnes vähintään 75% aikuispainosta on saavutettu.

Koiranpennulle ei saisi antaa ruokaa vapaasti, sillä pennut lihovat herkästi. Lihomisesta seuraa kasvuongelmia, jotka voivat olla vakaviakin. Koiranpennun ruokamääristä ei voi antaa tarkkoja ohjeita, pennun lihomista ja kasvua on pyrittävä seuraamaan ja annettava arvion perusteella tarvittava ruokamäärä. Ruokapussien kyljestä löytyvät ruokintamäärät ovat kuitenkin avuksi. Suurille koiraroduille ei tarvitse antaa vitamiini- tai kivennäislisää, jos ne syövät tasapainoitettua täysravintoa.

Aktiivisen koiran ruokinta

Energian tarve aktiivisella koiralla nousee 10 %, jos aktiviteettejä on tunti päivässä tai koira liikkuu kahdeksan kilometriä päivässä. Suurentunut energiantarve voidaan sovittaa antamalla koiralle hyvin sulavaa runsasenergistä ravintoa. Rasva on tähän tarkoitukseen parhaiten soveltuva. Aktiiviselle koiralle tarkoitetuissa kuivamuonissa on rasvan osuutta lisätty. Päivittäinen ruoka tulisi jakaa ainakin kahteen ateriaan. Harjoittelun jälkeen tulisi antaa suurempi annos ruokaa. Harjoittelun tai kilpailun aikana tulisi antaa pieniä määriä vettä. Aktiivisen koiran vitamiinien ja mineraalien tarve voi olla suurempi. Välipaloja ei tule antaa ennen harjoittelua vaan harjoittelun aikana. Ravinnon määrä tulisi sovittaa harjoittelun intensiteettiin.

Ikääntyvän koiran ruokinta

Ikääntymiseen liittyvät muutokset alkavat pienillä roduilla (alle 25 kg) 8-10 vuoden iässä, suurilla roduilla (yli 25 kg) aikaisemmin. Ikääntyvällä koiralla, aivan kuin ihmisilläkin, rasvakudoksen määrä alkaa lisääntyä lihaskudoksen määrään nähden. Perusaineenvaihdunnan taso laskee. Energian tarve siis vähenee. Koirille on suunniteltu vähemmän rasvaa sisältäviä senioriruokia.

Ylipainoinen koira

Lihavuus altistaa monille sairauksille. Näistä esimerkkinä tuki- ja liikuntaelimistön sairaudet, hengitystieongelmat ja sokeritauti. Ylipainoisuudelle alttiimpia rotuja ovat labradorinnoutaja, cairnterrieri, shetlanninlammaskoira, basset, cavalier kingcharlesinspanieli ja beagle. Ylipainoisuutta hoidetaan ruokavalion muutoksella ja liikunnan lisäämisellä. Ruokavaliota tulee muuttaa vähemmän energiapitoista ruokaa sisältäväksi. Painonlaskun tulee tapahtua hitaasti. Koira pitäisi punnita kerran viikossa koiraa laihduttaessa. Laihduttamisen yhteydessä ei koiralle saa antaa mitään maku- tai välipaloja, vaikka sen suuret ja suloiset silmät kuinka vaatisivat.