Mainoksia

banner

Koiran normaali synnytys

Koiran tiineysaika on 63 vrk, mutta voi olla muutamia vuorokausia enemmän tai vähemmän, synnytysaika voi olla +/- 5 vrk. Synnytystä varten on hyvä varata pehmustettu pentulaatikko mahdollisimman rauhallisessa paikassa. Myös eläinlääkärin numero kannattaa laittaa talteen varmuuden varalta.

Koiralla ruumiin lämpötila laskee 24-36h ennen synnytystä. Synnytyksessä on kolme vaihetta: avautumisvaihe, työntövaihe ja jälkeisvaihe. Avautumisvaihe alkaa heikoilla supistuksilla ja sikiökalvojen pullistuessa kohdunkaulaan, alkaa se avautua. Sikiökalvo puhkeaa ja vesi purkautuu emättimeen. Vesipää (sikiöpussi) pullistuu emättimestä.

Työntövaiheessa poltteiden voima lisääntyy ja niiden väliaika lyhenee. Ensimmäinen pentu syntyy. Narttu rikkoo sikiöpussin ja nuolee pentua sekä syö istukan. Seuraavat pennut syntyvät yleensä puolen tunnin sisällä edellisen syntymästä, väliä pentujen välillä saattaa olla jopa neljä tuntia. Synnytyksen jatkuessa narttu on edelleen levoton ja läähättää. Kun narttu rauhoittuu, on kaikki pennut todennäköisesti syntyneet.

Synnytyksen jälkeen poltteita esiintyy kunnes sikiökalvot irtoavat.