Mainoksia

banner

Narttukoiran astutus ja kiima

Astutus ja kiima

 Narttukoiran tulee olla astutusta varten kiimassa. Narttukoira on kiimassa yleensä n. seitsemän kuukauden välein, mutta tämä on yksilöllistä. Kiima kestää noin kolme viikkoa. Kiimassa nartulla emätin turpoaa ja sillä on veristä vuotoa. Nuori narttu tulee ensimmäiseen kiimaan ½- 1 ½  vuoden iässä eli vaihtelua kiiman alkamisajankohdassa esiintyy paljon.

 Oikea astutusajankohta vaihtelee yksilöltä toiselle. Suositeltavaa olisikin varata astutukseen riittävästi aikaa. Mikäli narttu tarjoaa itseään urokselle eli kääntää häntää sivuun ja antaa uroksen astua, on ajankohta todennäköisimmin lähellä oikeaa. Normaalissa tapauksessa koirat itse tietävät parhaan astutusajankohdan ja astutus sujuu ongelmitta.

 Uroksen astuessa nartun varsinaiseen paritteluun kuuluu se, että astumisen päätyttyä uroskoira jää joksikin aikaa kiinni narttuun eli kääntyy nartusta poispäin, mutta penis on vielä nartun sisällä. Tähän ei tule puuttua millään tapaa ja koiria ei tule irrottaa toisistaan.

 Joskus tarvitaan kuitenkin eläinlääkärinapua. Narttukoirilta voidaan määrittää hormoniarvo verestä, jolla oikea astutusajankohta pyritään saamaan selville. Lisäksi voidaan ottaa emättimestä solunäytteitä. Uroksen vaikeudet astua johtuvat usein kokemattomuudesta tai huonoista edeltävistä kokemuksista esim. narttu on purrut urosta. Sekä narttu- että uroskoirilla voi esiintyä kyvyttömyyttä lisääntyä, vaikkakin se ei koirilla ole kovin yleistä. 

 Vahinkoastuminen

 Joskus käy vahinkoastuminen eli uros astuu nartun sen ollessa kiimassa vaikka omistajilla ei ollut tarkoitus teettää pentuja koiralle. Tällöin voidaan käyttää hormonaalista tiineyden keskeytystä. Hormonaalinen tiineyden keskeytys ei ole täysin haittavaikutukseton, joten varmuus koiran tiinehtymisestä olisi suotavaa, sillä kaikki astumiset eivät johda tiinehtymiseen. Olkaa yhteydessä eläinlääkäriin mikäli narttukoirallenne on tapahtunut vahinkoastuminen ettekä halua pitää pentuja.

 Onko koirani tiineenä?

 Koiran tiineys voidaan todeta ultraäänitutkimuksella. Tutkimus kannattaa suorittaa n. 30 vrk astumisesta. Tiineys voi näkyä ultraäänellä aikaisemminkin, mutta 30 vrk kuluttua ultraäänitutkimuksen varmuus on parempi ja tällöin voidaan jo todeta sikiöiden sydämen sykkiminen.

 Astutettavan koiran ruokinta ja terveydenhoito

 Koiran ruokavalio on hyvä muuttaa jo astutusaikana. Narttu tarvitsee hyvän ruokavalion heti tiinehtyessään. Markkinoilla on paljon erilaisia kantavan /imettävän koiran ruokavalioita. Muutos uuteen ruokavalioon tulee tehdä vähitellen ettei nartun maha mene sekaisin. Huolehdi että astutettava koira on terve, mahdolliset hammashoidot, madotukset ja rokotukset tulisi olla kunnossa ennen astutusta.