Mainoksia

banner

Allergiat

Kuten länsimaisten ihmisten allergiat, myös länsimaisten lemmikkien allergiat ovat lisääntyneet. Lemmikki voi olla allerginen ruoka-aineille tai pölylle tai jopa ihmiselle. Useimmiten allergiat ilmenevät iho-oireina, kuten jatkuvina iho-, korva- ja tassutulehduksina. Toisilla koirilla reagoivat silmät ja toistuvat silmätulehdukset seuraavat. Myös ruoansulatuskanavan oireilua kuten oksentelua ja ripulointia voi esiintyä.

Joskus harvemmin voi olla hengitystieoireita, kuten yskää. Kaikkia oireita voi ilmetä myös muissa sairauksissa kuin allergioissa. Allergioiden selvittäminen voi olla työlästä. Mikäli epäillään ruoka-aineallergiaa, voidaan kokeilla ns. eliminaatiodieettiä. Eliminaatiodieetissä koiralle syötetään sellaista ruoka-ainetta, jota se ei ole aiemmin syönyt. Ruoka voidaan tehdä kotiruokana, mutta myös allergiselle koiralle tarkoitettuja ruokavalioita on myynnissä eläinlääkärin vastaanotolla. On syytä huomata, että useissa kaupasta tai eläinkaupasta saatavissa vähäallergisiksi mainostetuissa koiranruoissa on lisättyä viljaa. Aivan pienikin määrä allergiaa aiheuttavaa ruoka-ainetta pilaa eliminaatiodieetin. Koiralle ei siis eliminaatiodieetin kanssa saa antaa mitään muita makupaloja kuin eliminaatiodieetin ruoka-aineita. Esimerkiksi jos koiran eliminaatiodieetin perusruoka sisältää ankkaa ja perunaa, koiralle ei saa antaa muuta kuin ankkaa tai perunaa. Jos koira saadaan uudella ruokavaliolla oireettomaksi, voidaan alkaa varsinainen ruoka-aineiden testausvaihe. Siinä lisätään perusruokaan uusi ruoka-aine kerrallaan ja mikäli koira alkaa oirehtia, tiedetään sen olevan allerginen testattavalle ruoka-aineelle. Jos koira oirehtii, lopetetaan oireet aikaansaaneen ruoka-aineen anto ja perusruokaa syötetään taas niin kauan kuin koira on oireeton. Kun koira on oireeton, voidaan aloittaa seuraavan ruoka-aineen testaus.

Verikokeilla voidaan selvittää esimerkiksi pölyallergioita, niiden luotettavuus ei kuitenkaan ole 100%:sta. Joillain klinikoilla voidaan suorittaa myös ihotestejä. Koiralle voidaan antaa joissain tapauksissa siedätyshoitoa mikäli allergian aiheuttaja saadaan selville.