Mainoksia

banner

Uroskoiran kastraatio, "leikkauttaminen"

Kastraatiossa uroskoiralta poistetaan kivekset. Tämän jälkeen koira ei voi saada jälkeläisiä. Uroskoiran olisi hyvä olla täysikasvuinen kastraatiota varten, mutta kastraatio voidaan suorittaa jo aiemmin. Yleensä koirat kastroidaan 8 kk iästä alkaen.

Kastraatio on kirurginen toimenpide, joten sitä varten koiraa tulee paastottaa, jottei koira oksenna rauhoitusvaiheessa. Koiralle ei anneta ruokaa kastraatiota edeltävästä illasta lähtien, vettä saa olla tarjolla. Kastraation jälkeen noudatetaan leikkauspotilaan jatkohoito-ohjeita. Kastraation jälkeen olisi omistajan syytä olla kotona ainakin ensimmäisen vuorokauden ajan koiran voinnin tarkkailemiseksi. Kuten kaikissa kirurgisissa operaatioissa, myös kastraatiossa on komplikaatioiden mahdollisuus.

Miksi kastraatio?

Jos uroskoiralla ei aiota teettää pentuja, monet omistajat valitsevat koiran kastroimisen. Kastroitu uroskoira on seksuaalivieteiltään rauhallisempi. Uroskoiraa ei enää niin paljoa kiinnosta kiimaiset narttukoirat tai muille uroksille rähjääminen. Toisaalta uroksilla melko tavalliset eturauhasen vaivat helpottavat.

Auttaako kastrointi ongelmakäyttäytymiseen?

Kastraatio saattaa joissain tapauksissa auttaa koiran ongelmakäyttäytymiseen. Näin voi käydä etenkin tapauksissa, joissa ongelman taustalla on liiallinen seksuaalivietti. Kuitenkin monet käyttäytymisen häiriöt johtuvat aivan muista syistä, ja tällöin ei kastraatiosta ole useinkaan sitä hyötyä, jota omistaja lähti tavoittelemaan.

Tuleeko lemmikistä lihava?

Kastraatio voi vaikuttaa lemmikin aineenvaihduntaan siten, että lemmikki lihoo aiempaa helpommin. Kastroidun lemmikin ruokavalioon tulee kiinnittää enemmän huomiota, mikäli lemmikki alkaa lihota.