Mainoksia

banner

Artikkelit

Kuukauden artikkeli: Tärkeimpiä kissalle ja koiralle haitallisia ruoka-aineita

Jotkut ihmiselle vaarattomat ruoka-aineista ovat haitallisia eläimille, koska eläinten elimistö hajottaa kyseisiä aineita hitaammin tai eri tavalla kuin ihmisen elimistö. Yleisesti ottaen myrkytys ilmenee usein oksenteluna, ripulina, hengitysvaikeuksina tai kouristeluna. Myrkytyksen lisäksi, jotkin ruoka-aineet voivat vaurioittaa elimistöä pidemmällä aikavälillä.

Suklaa

Suklaan sisältämä teobromiini aiheuttaa myrkytyksen. Mitä tummempaa suklaa on, sitä enemmän siinä on teobromiinia ja sitä pienempi määrä tarvitaan myrkytyksen aikaansaamiseen. Myös kaakaojauhe voi aiheuttaa myrkytyksen jo pieninä annoksina. Yleisten myrkytysoireiden lisäksi suklaa voi aiheuttaa lisääntynyttä virtsaamista.

Lisää tietoa suklaamyrkytyksestä löytyy koiran ensiapuosiosiosta.

Kofeiini

Kofeiinia on eniten kahvissa, mutta myös esimerkiksi teessä ja kolajuomissa. Se vaikuttaa samalla tavalla kuin suklaan teobromiini.

Viinirypäleet ja rusinat

Viinirypäleet ja rusinat voivat aiheuttaa äkillisen myrkytyksen, mikäli koira tai kissa on saanut niitä riittävän ison annoksen. Pienemmät annokset aiheuttavat munuaisvaurioita, jotka vaikuttavat lemmikin elämään pidemmällä aikavälillä.

Myrkytys ilmenee tavallisina myrkytysoireina, kun taas munuaisvaurio ilmenee virtsaamisen vähenemisenä tai loppumisen kokonaan.

Ksylitoli

Erityisesti koiran elimistössä ksylitoli saa aikaan insuliinin erityksen voimistumisen, minkä seurauksena verenglukoosi laskee rajusti, ja koira ajautuu hypoglykeemiseen shokkiin. Muiden mahdollisten myrkytysoireiden lisäksi koira usein kramppaa ja tärisee voimakkaasti hypoglykemian seurauksena. Lisäksi ksylitoli voi aihettaa maksavaurioita koiralle. Kissalla ei tiedetä ksylitolin aiheuttaneen verensokerin laskemista.

Katso lisätietoja koiran ensiapuosiosta.

Sipuli

Aiheuttaa anemiaa, eli punasolujen määrän vähenemistä veressä. Sipuli on haitallista kaikissa muodoissaan, raakana, kypsennettynä ja jauheena.

Hyvin suuri sipulimäärä aiheuttaa samanlaisia oireita kuin muutkin myrkytykset välittömästi sipulin syömisen jälkeen. Anemiamuutosten kehittyminen voi kestää joitakin päiviä. Aneemisen eläimen limakalvot ovat vaaleat tai keltaiset, sillä voi olla hengitysvaikeuksia, virtsa voi olla tummaa ja lemmikki yleisesti ottaen vaikuttaa heiikolta.

Valkosipuli

Sisältää myös anemiaa aiheuttavia aineita kuten tavallinen sipuli.

Avocado

Haitallista annosta ei tiedetä, joten avocadoa ei tulisi antaa eläimille lainkaan. Avocado aiheuttaa nesteen kertymistä rintaonteloon, minkä seurauksena hengittäminen vaikeutuu. Muuten oireet ovat normaaleja myrkytysoireita.

Alkoholi

Koiran ja kissan elimistö ei kestä alkoholia lainkaan, vaan pienetkin annokset vaurioittavat maksaa. Myrkytysoireet ovat samankaltaisia kuin muissakin myrkytyksissä.

Raaka kala

Jatkuvasti syötettynä raaka kala aiheuttaa tiamiinin puutosta. Puutos voi aiheuttaa hermostoperäisiä oireita, kuten kouristuksia tai laajat mustuaiset silmissä. Lisäksi lemmikki voi saada leveän heisimadon eli lapamadon järvikalasta, jota ei ole kypsennetty tai pakastettu.

Hiiva

Hiiva ja hiivaa sisältävät taikinat turpoavat lemmikin mahalaukussa aiheuttaen kipua. Lisäksi hiiva vapauttaa etanolia, joka on hyvin vaarallista kissoille ja koirille. (katso kohta alkoholi)

Macadamia pähkinät

Macadamia pähkinöitä on esimerkiksi joissakin kekseissä. Ne aiheuttavat ainakin koiralle myrkytysoireita.

Maito

Maito sisältää laktoosia. Suurin osa aikuisista eläimistä ei kykene sulattamaan laktoosia, ja sen seurauksena ne saavat maidosta vatsavaivoja ja ripulin.

Artikkelin on laatinut eläinlääketieteen opiskelija Minna Kasurinen.